New Jersey - Florence település temploma

Álomszerű amerikai esküvő volt Erika és Jake egybekelése. A fiatalok 2018 júliusában esküdtek örök hűséget egymásnak. Rendkívül nagy megtiszteltetés volt, hogy az esküvői videó elkészítésével minket bíztak meg. Már a kezdeteknél tudtunk, hogy egy amerikai esküvő rengeteg új tapasztalatot ad majd hozzá a munkánkhoz. Ráadásul megismerhetjük közelebbről a nyugati kultúrát, az itt tartott esküvők mikéntjét. Erika szülei erdélyi származásúak, míg Jake egy már többgeneráció óta Amerikában élő családból jön. Mindketten népes baráti társasággal rendelkeznek, így a kis létszámú amerikai esküvőkhöz képest, az övéken 200 vendég volt. Ez ottani viszonylatban soknak számít (érdekes, hogy nálunk pont az ellenkezője van).

Amerikai esküvő gyűrűhordozó kisfiúval és közös gyertyagyújtással

Az amerikai esküvő első része – a hagyományos készülődés és a templomi szertartás – Florence városában, New Jersey államban volt. Erikát koszorúslányai öltöztették, míg Jake segítségére a barátai voltak. Ahogy az lenni szokott, Erikát az oltár elé szülei kísérték, utána jöttek a koszorúslányok, míg Jake már az oltárnál várta őt, mellette pedig a tanúi sorakoztak fel. Mindig öröm, mikor az ünnepség közepette feltűnik egy-egy kedves gyermekarc, itt is a hagyományoknak megfelelően oltárhoz lépett „egy kis segítő”, egy gyűrűhordozó kisfiú, aki a megfelelő pillanatban nyújtotta át a párnak a gyűrűket. A közösen meggyújtott gyertya szimbóluma nálunk sem ismeretlen, pontosabban magyarországi polgári esküvőknél szoktak így tenni. A szerelmesek gyertyagyújtása gyönyörű, látványos momentuma volt az esküvőnek. Tulajdonképpen ez a tisztaság és szeretet lángja, amely a két külön élet egyként való összeforrását jelképezi.Vőlegény és menyasszony amerikai esküvő napján

Hogyan zajlik egy amerikai esküvő?

Sok mindenben megegyezik, de sok mindenben el is tér az európai hagyományoktól. Kezdjük ott, hogy ameddig nálunk szinte csak hétvégén szerveznek esküvőket, addig Amerikában nem ritka, hogy hétköznap esküdnek a fiatalok. A templomi szertartás a délutáni órákban szokott kezdődni, míg az esküvő utáni ünnepség (gyakran állófogadás) rövidebb ideig tart, mint nálunk. Este 10-re már vége szokott lenni, tehát nem tart hajnalig.Dekoráció amerikai esküvő recepcióján

A szertartás előtt a vőlegény az oltár előtt várja menyasszonyát, akit az édesapja kísér oda, őket követik a koszorúslányok, akiknek párjai (a tanuk) a vőlegény oldalán állnak a ceremónia alatt. A templomban mondják el a fogadalmaikat és gyakran hangzik el a pap szájából – az amerikai filmekből is jól ismert – jellegzetes mondat: “Ha bárki tud olyan okot, ami miatt ez a két ember nem kötheti össze életét, az most szóljon vagy hallgasson örökre!”

Az amerikaiaktól származik az az Európában is átvett hagyomány, hogy a menyasszonyon kell legyen valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék. Leggyakrabban a valami régi egy családi ékszer szokott lenni, a valami új a ruha, a valami kölcsönvettet az ara legjobb barátnője szolgáltatja (ez gyakorlatilag egy hajcsattól kezdve egy zsebkendőn át lehet bármi), míg a valami kék az esküvői csokorban tűnik fel, de gyakran kék színű harisnyakötőt hord a menyasszony vagy kék színű akár a cipő is lehet.
Ezek a jelképek üzenetet is hordoznak. A régi a menyasszony hajadonságára utal, az új dolog feleség mivoltára, a kölcsönbe kapott tárgy a barátságot, a szerelmet jelképezi, ami nem váltható meg pénzért, míg a kék a hűséget szimbolizálja. Aki pedig betartja ezt a négy dolgot, boldog és teljes házaséletre számíthat.

Tábortűzzel zárult az esküvő

Pennsylvania határában, a Delaware folyó túloldalán a Pen Ryn Estate rendezvényhelyszínen volt az esküvő utáni ünnepség. Ez a több helyről is csak néhány percnyire levő rendezvényterem egyszerre ötvözi magában a klasszikus elegancia és fiatalos modernség jellemzőit. Tökéletesen tükrözte a pár ízlésvilágát, személyiségét. A nyitótáncnak itt is hagyománya van, ám ez kevésbé megkoreografált és sokkal inkább természetes hatást kelt. Nincsenek annyira előre lepontosítva a lépések, mint nálunk. Erika és Jake esetében látható volt, hogy egyszerűen csak élvezik a táncot és nem azon feszengnek, hogy ki merre, s hogy lép.
Az esemény zárásaképp a friss házasok és a násznép tábortűz köré gyűlt, ami nagyon szép és hangulatos lezárása volt a napnak. Amerikai esküvő helyszíne - Étterem